Art Journal

V dnešním článku na scrapper.sk jsem se pustila do Art Journalu ... a jak to dopadlo? :-)
Krásný den, milé tvořilky!
Zdravím vás u svého dalšího článku, který budu tentokrát věnovat Art Journalu.

Pojďme si na úvod říct, co to vlastně ten Art Jounal je. Art Journal znamená v překladu něco jako "Umělecký deník", ale nečekejte, že si budete podle data zaznamenávat nějaké umělecké události :) Art Journal je váš osobní a soukromý umělecký sešit a je určený především na vaše "pokusy" a k vyjádření vašich pocitů a nálad. Stává se vám někdy, že nemáte úplně čas nebo inspiraci na kompletní projekt - stánku, album, PL stranu ... Ale přesto byste rády zasedly k vašemu tvořivému stolu a prostě si něco tvořily? Nebo jsme si koupily nové odstíny inkoustů či sprejů a chtěla byste je prostě jen tak vyzkoušet? Nebo vám v balíčku přišly nové šablony a vy lačníte po tom je vyzkoušet? Tak právě k tomu vám poslouží váš Art Journal. Je jen a jen na vás, jak ho pojmete a co v něm budete mít. A nejlepší na Art Jounalu je to, že nic není špatně ani správně - žádná pravidla, žádná omezení, prostě volné tvoření.


Z čeho si Art Journal vytvořím?

Z jakéhokoli sešitu, bloku, staré knihy, dokonce jsem viděla Art Journal i z časopisu :) Tady záleží spíše na tom, kolik prostoru chcete na to své deníkování mít. A to je čistě na vás. Můžete si i náležitě ozdobit titulní stránku vašeho “uměleckého deníku”. Mrkněte na Google … inspirace je tam přemnoho.
Já jsem pro svůj Art Journal zvolila vázaný blok s černými deskami, který má stužkovou záložku a celý se dá opásat gumičkou. To si myslím je docela výhodné, protože jak vám budou stránky ve vašem deníku přibývat, samotný deník bude nabývat na objemu a tak nebude na škodu ho něčím svázat. Ale gumičku si ke svému bloku můžete jednoduše přidat samy. Anebo si Art Journal svázat provázky jako balíček - ostatně to by byl krásný designový kousek :)
Ale pokud si nejste jisté, zda si Art Journal budete chtít vést pravidelně, můžete začít třeba s obyčejným papírem formátu A4. Nemusíte si hned zakládat celý sešit! Uvidíte, zda vás to chytne - prozatím si to vyzkoušejte na jednotlivých papírech - a pak se můžete rozhodnout, zda si Art Journal pořídit či ne.

Jak začít svou první stranu/dvoustranu?

Pokud si na začátek vyberete jen jednotlivé papíry, tak doporučuji, aby to byly papíry vyšší gramáže. Lépe se vám s tím bude pracovat a nebude se to tolik kroutit. Jestli jste rozhodnuté, že si rovnou založíte Art Journal z nějakého bloku, tak jelikož ten má tenké listy, doporučuji si slepit vždy 2 listy k sobě, aby byl podklad pevnější. A nikde není psáno, že si nemůžete vyrobit svůj vlastní Art Journal z takových papírů, které se vám budou zdát nejvhodnější. Svázat ho pak můžete kroužkovou vazbou, knihařskými kroužky nebo jednoduše jen stužkou.
Dva listy v sešitu jsou slepené k sobě kvalitním scrapbookovým lepidlem, které papíry nekrčí.
Dále vám doporučuji připravit si z voskového nebo pečícího papíru jakési podložky, které zabrání tomu, aby se vám média při tvorbě stránek dostala tam, kam nechcete - na ostatní listy či podložku. Stačí jen vystřihnout dostatečně velké kusy a podložit jimi stánky, na kterých budete momentálně pracovat.
Ustřihněte si dostatečně velké kusy, aby vám přesahovaly vaše stránky a pomocí odnímatelného rolátka je přichyťte k předešlé/následující straně ve vašem Art Journalu.
Jelikož budete ve svém deníku pracovat v podstatě ve stylu mixed media, je velmi dobré si každou stránku/dvoustránku předpřipravit tak, že jí celou potřete tenkou vrstvou gessa a necháte pořádně zaschnout nebo prosušíte horkovzdušnou pistolí (já osobně suším horkovzdušnou pistolí).
Gesso stačí nanést opravdu v lehké vrstvě. Pokud budete používat blok bez linek stačí vrstvička úplně tenounká, protože nebude potřebovat nic zakrývat.
Budete tak mít perfektně připravený podklad pro veškeré techniky, které v rámci Art Journalu budete chtít vyzkoušet. Stránky můžete máčet vodou, spreji, různá média, zkoušet různé pasty, pudry apod. Jediné, co do Art Journalu nedoporučuji, jsou 3D ozdoby ... Ty si nechte na své velké projekty kde vyniknou a kde se na ně bude někdo koukat :)
Celá dvoustrana je kompletně pokryta gessem a potřeba ji řádně vysušit.

Hotová dvoustrana

Já jsem si pro vás dnes připravila dvoustranu mého Art Journalu s pracovní názvem "Barvy nálad". Hlavní motiv tvoří nádherné razítko od Prima Marketing s dívčí obličejem s vlasy plnými květů. Dlouho jsem váhala, jestli si toto razítko pořídit, ale nakonec moje hrabivá scrap dušička vyhrála nad tou šetřící .... Naštěstí!! :)
Chtěla jsem, aby každá strana vyjadřovala opačné nálady a podle toho jsem také vybírala barvy. Zatímco levá strana je plná zářivých a veselých barev, na pravé straně jsou to barvy ponuré a smutné. Bohužel v rámci svého procesu jsem vyfotila jen ty veselé barvičky :-) Jsou to spreje od Heidi Swapp a dle mého názoru je tvorba pozadí pomocí sprejů jedením z nejjednodušších způsobů, jak začít … Prostě jen stříknete a necháte uschnout/prosušíte. Pokud používáte více barev na jednu stranu, je důležité vždy před nanesením další barvy nechat tu první barvu zcela zaschnout/prosušit, protože jinak se vám budou za mokra barvy smíchávat a dostanete nějakou divnou barvu, o kterou jste vůbec nestály.
Nádherné, syté spreje od Heidi Swapp, které se vyznačují výbornou kvalitou a perleťovým finishem


Na svou levou stranu jsem použila jemné, ale výrazné barvičky - konkrétně odstíny Mustard, Coral, Pink a Citron. Zlatou barvou Gold jsem nakonec dělala jen nějaké šmouhy, které stejně nejsou tak moc vidět :-)
Na pravou stranu jsem použila odstíny sprejů Ametyst, Tinsel a Navy. Bohužel barvičky pro levou stranu jsem úplně zapomněla vyfotit - tak mi to prosím promiňte :-) A tady jsou již hotová obě pozadí.
Hotová a připravená pozadí.
V dalším kroku jsem si narazítkovala motiv tváře na obě stránky - razítkovala jsem černým inkoustem StazOn v odstínu Jet Black. Jelikož jsem chtěla, aby měla ta krásná dáma na pravé stránce oči zavřené, přelepila jsem si před nanášením inkoustu otevřené oko washi páskou tak, že zůstala odhalená jen ta spodní linka. Pak jsem celé razítko pokryla inkoustem, washi pásku odlepila a narazítkovala. Takže dáma na pravé straně má oko zavřené a pláče … Bohužel a tu tmavší stranu razítko málo chytlo a tak jsem celý motiv musela obtáhnout tenkým černým permanentním fixem :-) To byla panečku precizní práce!!


V dalším kroku jsem na obě strany přidala motiv krajky, který jsem nanášela inkoustama Distress přes šablonu od Prima Marketingu. Na levou stranu jsem použila Distress inkoust v odstínu Peeled paint a na pravou stranu v odstínu Evergreen Bough.


Pak už jsem jen vybarvila obrázky, doplnila okraje a pár cákanců černou a bílou barvou. Vlasy jsem vybarvovala žlutou a hnědou barvičkou Twinklings H2O od Luminarte a zbytek obrázku alkoholovými fixami Promarker od Letraset. Nakonec jsem ještě přidala nápisy z rozstříhaných písmenek a bylo hotovo.




Na závěr ještě přidám něco ze zákulisí. Všimli jste si, jak je na pravém obrázku obličej světlý až bílý? To jsem ho chtěla vybarvit tělovou barvou Gelatos v odstínu Peach a pak to rozmazat vodou, aby se barva hezky prolnula. A ejhle … on se mi pod tím ten podklad, úplně rozmazal … Takže jsem to otřela ubrouskem a v podstatě zůstalo odkryté podkladové gesso :-) Tak jsem obličej nakonec vybarvila alkoholovým Promarkerem v odstínu Ivory, což dodalo tváři lehký pleťový odstín … A nakonec to nevypadá tak zle :-)
A právě o tom je Art Journal … je to vaše “pokusná” laboratoř, vaše zrcadlo vaší umělecké duše. Tak to zkuste a nebojte se!!
Tvoříme s úsměvem!
Monika

Žádné komentáře

Děkuji za váš komentář a věřím, že se vám moje inspirace líbila.
Monika

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.