Diářové enyky benyky

Krásné úterý vám přeji!

Je mi velikou ctí, že i v Novém roce vás budu moci seznamovat se svou tvorbou prostřednictvím blogu ScrapArt a hned na úvod vám chci popřát všechno nejlepší do Nového roku, hodně zdraví, lásky, štěstí a splněných přání ...

Je začátek roku, a tak mnozí s novým rokem pořizují také svůj nový diář, ale my scrapařky to nemáme vůbec jednoduché, protože mezi tím vším úžasným scrap materiálem najdete také nádherné diáře či plánovače, které můžete zdobit dle libosti a scrapovat tak skutečně každou chvíli :-)

Já jsem si letos dopřála diáře hned dva a to velký (a puntíkatý!!) Memory Planner od Heidi Swapp a také diář Carpe Diem od Simple Stories v barvě Robin's Egg (světle tyrkysový). Na běžné denní plánování používám Carpe Diem a Memory Planner mi slouží jako "deník" pro Project Life.



A jelikož jsou mezi vámi jistě i tací, kteří třeba ještě s nákupem diáře váhají, tak jsem se rozhodla, že vám tyto dva diáře představím a z mého pohledu se vám pokusím "vypíchnout" to, co se mi na nich líbí a co už zase méně. Můžete tedy se mnou nahlédnout do mých diářů na tento rok ...

VELIKOST DIÁŘŮ A DESKY


Diář od Simple Stories je koženkový, na omak velmi příjemný a je možné jej na druk zapnout, což já osobně velmi vítám - diář je pak takový kompaktnější. Ozdobený je řetízkem s přívěskem fotoaparátu (případně si můžete dokoupit i další přívěsky). Desky mají rozměr 20,5 x 24 cm. Maximálně plný diář dosahuje tloušťky přibližně 5,5 cm.


Uvnitř je diář látkový (černá látka s bílými puntíky). Na vnitřních předních deskách je pak ze stejného materiálu jako jsou vnější desky diáře klopa se čtyřmi kapsičkami (klopa není nahoře přišitá, tak se může stát, že z toho zasunuté samolepky/papíry mohou vypadnout). Na vnitřních zadních deskách je pak obšitá "sdířka" na vložení poznámkového bloku (blok je součástí diáře a obsahuje 24 linkovaných a předděrovaných listů papíru). Kovové kroužky jsou umístěny na středu diáře a jsou tam 2x3 kroužky. Nechybí ani gumička na tužku, což je super.





Pokud vás zajímá jak vlastně celý diář a všechny doplňky vypadají, tak si můžete přehrát toto video, kde je celý diář do detailu ukázaný a jsou postupně ukázány i všechny doplňky. Upozorňuji, že video má 43 minut :-)

Celkově hodnotím provedení desek velmi pozitivně - jen mám trochu strach, že se mi časem ta vnitřní látka rychleji zašpiní. Uvidím také, jestli se nezačne někde trhat. Prošití celého diáře je také velmi kvalitní.

Memory Planner od Heidi Swapp je rovněž koženkový, oproti diáři od Simple Stories je na omak hladší a trochu měkčí. Překvapilo mě, že je menší než Carpe Diem - tento Planner (tedy jeho desky) má rozměry 20,5 x 22,5 cm, ale zase je tlustší - podle nadutosti až 6 nebo 7 cm.



Uvnitř je diář také koženkový (světloulince šedivý s bílými puntíčky). Na vnitřní přední straně nechybí pruh se třemi kapsičkami. Tady si trochu rýpnu a myslím, že by se tam vešla i ta čtvrtá kapsička :-) Ale na rozdíl od diáře Carpe Diem je tato kapsa napevno přišitá nahoře i dole, takže se vám nestane, že vám hořejškem něco vypadne. Diář má 4 kovové kroužky, které jsou umístěné uprostřed desek. V tomto případě se diář trochu hůře zavírá, což mi ale nevadí, protože mám stejně diář položený rozevřený na stole a každý večer do něj zapisuji události z daného dne. Ale pro někoho, kdo by diář stále otvíral a zavíral by to mohl být problém.


Já jsem si za desky zasunula jak nové samolepky z aktuální kolekce Memory Planner, tak i washi knížečku a samolepky z loňské kolekce.


Opět vám sem dávám odkaz na jedno z videí na YouTube, kde si můžete do detailů prohlédnout celý diář a doplňky k němu. Video má 15 minut.

Celkově hodnotím provedení desek tohoto diáře velmi pozitivně - jeho světlá barva asi nebude úplně přát častému nošení a manipulaci, ale jinak je velmi příjemný na omak a stejně jako loňský diář od Heidi Swapp je jeho provedení kvalitní.

JEDNOTLIVÉ MĚSÍCE


Oba diáře jsou univerzální a bez datumů, takže není problém začít s jeho používáním v jakoukoli roční dobu. Na druhé straně to však vyžaduje trochu úsilí, aby jsme z diáře vytvořili náš diář snů. Ale to je na tom právě to krásné :-)

Při zakoupení diáře Carpe Diem máte v diáři klasickou týdenní "vložku" (tzn. týden je na dvoustranně) a týden začíná pondělkem, takže je to i pro nás, Evropany. Každý měsíc má svou barevnou "záložku". První následuje vždy přehled za celý měsíc, ke kterému mám asi největší výhrady - jednak začíná nedělí a jednak je na stránce jen 5 řádků/týdnů a to i přesto, že některé měsíce mají i 6 týdnů, takže jsem si třeba v lednu rozdělila poslední řádek ještě napůl, abych tam vtěsnala všech 6 týdnů.



Dále následuje takový přehled vašeho měsíce, kam si můžete zapsat narozeniny, na co nezapomenout, důležité datumy a cíle pro váš měsíc. Mě osobně se toto moc líbí.


Jelikož pro své plánování a poznámky potřebuji hodně místa, vyměnila jsem týdenní vložku za tu denní, ale bohužel celá náhradní denní vložka se do diáře sice vejde, ale diář pak skoro nezavřete, takže já mám teď v diáři pouze měsíce leden - červen a vždy si budu po skončení jednoho měsíce doplňovat ten další.


Jednotlivé dny jsem tentokrát nerazítkovala, protože bylo potřeba k příslušnému dni dopsat datum a já jsem si ještě dopsala jmeniny a svátky z kalendáře. Psala jsem všechno ručně, ale můžete využít již předpřipravené samolepky s datumy, které jsou k této kolekci k dispozici.



Z pohledu zpracování jednotlivých částí a použitého materiálu podle mě Memory Planner od Heidi Swapp jednoznačně vede a myslím si, že se poučili z minulého Planneru a náplň diáře tak "vypilovali".

Měsíční přehled začíná hezky od pondělí a má dostatek řádků, takže se vám tam vejde hezky i 6 týdnů pod sebe. Okénka jsou sice menší, než v loňském diáři, ale ničemu to nevadí, protože i tak je dostatek místa na zapsání nejdůležitějších události v měsíčním přehledu. Dny v měsíci si můžete buď napsat ručně, narazítkovat, nebo využít průhledné samolepky přímo k tomu určené.



Co se mi na letošním provedení tohoto diáře velmi líbí je jakási úvodní stránka pro zaznamenání měsíčních akcí, cílů, motta apod. na začátku každého měsíce. Je krásně barevná, jemná, elegantní a není opatřena žádnými nadpisy, takže si tam každý může napsat co jen chce. Nebo si může do políčka nalepit fotku apod. Součástí každého měsíce je také foliová kapsa na čtvercové fotečky, kam já si vždy nechávám vyvolat takové ty fotečky, které se mi třeba nevešly do PL, ale stojí za zapamatování. Tady mám zatím v kapsičkách připravené kartičky :-) Na titulní stránku jsem si nalepila plastovou kapsičku na různé drobnosti, které budu chtít v aktuálním měsíci zakomponovat do svého PL.


Rozvržení celého týdne prošlo také změnou a myslím, že k lepšímu, protože celý týden máte na jedné dvoustranně a začíná hezky pondělkem. Také v tomto případě si můžete datumy vepsat ručně, narazítkovat, nebo využít předpřipravené průhledné samolepky - je to úžasně jednoduché a vypadá to skvěle. Na každou dvoustranu jsem si tyrkysovým inkoustem narazítkovala číslo týdne ... a bohužel jsem až záhy potom zjistila, že vlastně letošní rok má 53 týdnů, takže to, co mám označeno jako 1. týden mělo být označeno jako 53. týden ... ale nevadí - prostě pojedu podle toho, jak to mám narazítkované v Planneru :-)


DALŠÍ DOPLŇKY A VYCHYTÁVKY


Jednoznačně nejlepší vychytávkou u diářů Carpe Diem je podle mě plastová záložka s "post-it" papírkama, na kterou jsem si na svém štítkovači Brother vytiskla nadpis "DNES" a ten mi krásně prozradí, jaký je právě den a kde mám diář otevřít. 



Také se mi líbí plastová veliká kapsička na zip, kterou si můžete dát na začátek diáře a uchovávat v ní drobné ozdoby či samolepky, další barevné fixy apod. Na rozdíl od kapsičky od Heidi Swapp má zip po celé šířce kapsičky, takže tam můžete vložit i větší samolepky nebo drobnosti. Já tam mám uložené předělovače do diáře, samolepky, výseky, post-it záložky a kulaté puffy samolepky. Také tam občas nosím barevné fixy na vyznačení jednotlivých událostí v diáři, protože si události rozlišuji barevně.




V zadní části diáře mám ještě další 3 rozřaďovače, kam si píšu další poznámky, nápady a také jídla a recepty, co mě zaujmou.



V letošní kolekci Memory Planner od Heidi Swapp chyběla plastová kapsička na zip, tak jsem použila kapsičku z jiné kolekce. V kapsičce mám drobné ozdoby, které se mi nevešli do kapsiček na deskách.



Za touto plastovou kapsičkou mám jednu "kapsičku" z vellumu, kterou pro mě ušila Janička Bennet a tam mám další samolepky.



A ještě vám ukážu rozdělovník, který jsem si vytvořila již do mého minulého Planneru, ale rozhodla jsem se, že si ho nechám i do toho nového. Použila jsem transparentní fólii, kterou jsem si ořízla na velikost stránek v Planneru, zakulatila jsem jí rohy a přilepila jsem na ní záložku z aktuální kolekce Memory Planner a malými písmenky jsem narazítkovala "today" a nalepila zlatý nápis "right now".


Tak to jsou oba letošní "favorité". Určitě se ještě nějakých článků na toto téma ode mě dočkáte, protože bez diáře já nežiju :-)

Krásný den.












2 komentáře

  1. Můžu si ho někde objednat? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, diáře jsou k zakoupení na různých E-shopech ... např. www.paperoamo.cz, www.scrapylife.cz, www.prettypapers.cz ... Tam vybírejte z aktuální nabídky diářů. Tyto již byly loni a zřejmě nebudou k sehnání.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a věřím, že se vám moje inspirace líbila.
Monika

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.