Organizace kovových vyřezávacích šablon

Kdo mě znáte, tak víte, že jsem tak trochu blázen přes organizaci scrap pomůcek :-) A nejen scrap pomůcek - prostě v nepořádku (myšleno rozházené věci) se necítím a špatně se mi pracuje - ať už doma nebo v práci.

Mezi mé veliké oblíbenkyně ze světa cardmakingu patří Jennifer McGuire, jejíž videokanál na YouTube odebírám a pravidelně sleduji. Během minulého a předminulého roku natočila sérii videí o tom, jak má organizovanou pracovnu a co jí funguje. No nebudu předstírat - hltala jsem ty videa jedno za druhým s slintala jsem si při tom na klávesnici :-) Samozřejmě toto je její práce, takže se to vůbec nedá srovnávat se skromnou pracovnou "průměrné" scrap ženy, ale ty nápady na organizování některých pomůcek se mi moc líbí.
Nejvíc mě zaujala organizace kovových vyřezávacích šablon (a s tím také souvisí organizace silikonových razítek - o tom příště) a tak, když jsem při víkendovém nákupu narazila na plastové CD obaly s chlopní, tak jsem neváhala a hned si 2 balení koupila :-)
Jistě to znáte samy - zásoba vyřezávacích šablonek roste a každý výrobce používá trochu jinak velké obaly, jinak široké, jiný materiál .... Zkrátka časem se v tom člověk ztrácí. A tak jsem si vzala na pomoc svou "štítkovačku" a dala jsem se do práce (omlouvám se za kvalitu fotek - je to vše foceno na mobil :-)).

V zásadě potřebujete:
  • plastové/igelitové obaly na CD/DVD s chlopní,
  • obyčejnou bílou čtvrtku
  • štítkovač.
Z obyčejné čtvrtky z papírnictví jsem si nařezala čtverce o velikosti cca 12,1x12,1 cm. Je potřeba si to vyměřit, aby ta čtvrtka v těch obalech "nelítala", ale aby tam seděla pevně a přesně. Mě to vycházelo zhruba na těch 12,1 cm.

Potřebujeme: obaly na CD, čtvrtku, štítkovač.
Do každého prázdného plastového obalu dáme jeden čtverec z nařezané čtvrtky a připravíme si šablony, které chceme uskladnit. Samozřejmě jsme do jisté míry limitovány velikostí toho CD obalu, ale ze zkušenosti vím, že pokud to nejsou opravdu nějaké veliké vyřezávačky (pozor, mluvíme pouze o kovových šablonách, nemluvím o Sizzlits nebo Bigz), tak se jich tak 90% do těchto obalů vejde.
Je to strašně jednoduché. Na štítkovači si vytisknete štítek s označením výrobce a názvem vyřezávací šablony (tento štítkovač umí tisknout i 2 řádky, tak jsem na prvním řádku nadepsala výrobce a na druhém řádku název produktu), nelepíte do levého horního rohu  na obalu (nebo do pravého, je to jedno) a dovnitř pak jen vložíte šablonu a chlopeň také zastrčíte dovnitř. Ta chlopeň je tam dost důležitá, protože díky ní vám při případném převozu z obalu šablony nevypadnou.
Tento štítkovač od firmy Brother jsem koupila v Lidlu za dobrý peníz a musím říct, že jsem s ním opravdu spokojená. Pásky v různých šířkách a barvách jsou k dostání na internetu a já touto štítkovačkou polepuji kde co - od kuchyně až po koupelnu :-)

V tomto případě mám pásku, která je průhledná a píše černým písmem. Takto vypadá štítek, když se vytiskne ze štítkovačky.



A tady už jsou hotové kapsy připravené k uložení. Je skvělé mít to všechno jednotné a při hledání příslušné šablony je všechno hezky vidět. Na videu od Jennifer se můžete podívat, jak má udělané rozdělovníky pro jednotlivé značky vyřezávacích šablon a v jakých to skladuje kontejnerech (jsou to šuplíky do lednic, které se dají koupi na Amazonu - taky si na ně brousím zuby).


A takhle nějak vypadá část uložených šablonek. No není to nádhera? :-) Já mám pak všechny šablony uložené ve staré nádobě z lednice - je šiřoká cca 15,5 cm, takže se tam všechny kapsy krásně vejdou za sebe a mám to jako kartotéku.

Navíc zezadu si můžete vždy k dané šabloně uložit vyřezané motivy, které nepoužijete na své projekty, což je super, protože já osobně mám se skladováním výseků problém :-) Také můžete jednoduše mít dohromady pasující razítka + vyřazávací šablony - z jedné strany razítka, z druhé strany šablony. Opravdu si myslím, že tento systém je zkrátka geniální :-)

Ještě se chci zmínit o těch větších vyřezávacích šablonách. Určitě máte kovové šablony, které se prostě do těchto kapes nevejdou - já je mám taky. A tak jsem poprosila holky z Papero amo, aby mi objednaly velké kapsy od Avery Elle, určené pro skladování silikonových razítek (pozn.: doufám, že holky vzaly i nějaké navíc, tak je časem najdete v jejich obchůdku). Jsou veliké asi 14,1x18,7 cm a vejdou se do nich standardně velké sady silikonových razítek (mrkněte na video od Jennifer, jak má uložena svá razítka) a také tyto větší vyřezávací šablony.
Tak doufám, že některé "organizované" duše tento nápad využijí :-) A jak organizujete svoje vyřezávací šablony vy? Pochlubte se :-)
Díky za nakouknutí.
Monika





7 komentářů

  1. ty jedes :) super, super, az se jednou dopracuji k alespon deseti vyrezavacim sablonam, tak aplikuji:)) diky!

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, přesně na tohle se chystám .-) Po shlédnutí videí od Jennifer jsem nakoupila CD obaly, štítkovač, nařezala pevnou čtvrtku... a teď jen hledám čas :-) A sáčky od Avery Elle už mám taky nějakou dobu nachystané :-) No, budu se do toho muset pustit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, už mám nachystané magnetické fólie a magnetické pásky...asi rok. A malý šanon. A tím to zatím skončilo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Video od Jennifer mám uložené už hroznou dobu. A to je asi vše, co jsem pro úklid udělala. Budu se muset nad sebou zamyslet a hlavně se do toho pustit.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj holky když jsem si začínala pořizovat šablony ukládala jsem je do šanonu (kapsa s kartonem a prožkem magnetu.) Ale když pak byly už tři začalo to být pro mě dost nepraktické jelikož jsem vždycky vyndala všechny šanony a hledala co by se mi tak nejvíc hodilo :)Pak napsala Zuzka-NejArt na svém blogu svůj nový zpusob ukládání a udělala si to podle ní a jsem naprosto spokojená. Jsou to takové pevné pruhledné PVC sáčky se zipem o velikosti cca 20x23cm a v nich jsou kartony polepené magnetem.Sáčky mám v košíku hezky jeden vedle druhýho ....mám lepší přehled a taky pokud jedu na kurz netahám celé šanony.Taky mám pár šablon i s razítky a ty dávám mezi kartony tak to mám vše hezky u sebe :) Zatím se my tento způsob ukládání nejvíc osvědčil .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a věřím, že se vám moje inspirace líbila.
Monika

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.